Kerstkoekjes
Elk jaar op Kerstdag bakken mijn vriend en ik kerstkoekjes, het is een jaarlijkse traditie geworden. We delen de koekjes dan uit aan familie, vrienden, buren, gewoon aan iedereen die we lief hebben! Ik kijk hier ieder jaar enorm naar uit, terug opzoek gaan naar een leuke verpakking voor de koekjes, de receptjes en terug mijn kerstvormpjes boven halen.
Het is een ideale activiteit voor een zondagvoormiddag, of op een koude winterdag. Maak jezelf een lekker theetje, kerstmuziek op de achtergrond (denk hierbij de geur van gebakken koekjes), puur genieten dus!
Benodigdheden:
- 300 gram bloem
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 180 gram boter (ik gebruik altijs beste boter)
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 ei
- Kerstmuziek
- kopje thee
Neem een mengkom/keukenrobot en doe hierin de bloem, suiker en de boter (die je in fijne stukjes hebt gesneden). Kneed goed, ofwel met je handen of je laat de keukenrobot het werk doen (ik kies altijd voor deze optie). Voeg daarna het volledige ei toe, ik breek het ei altijd open in een apart kommetje voor ik het toevoeg aan mijn deeg. wanneer je deeg vast is doe ik deze in vershoudfolie en plaats het ongeveer 30 min in de koelkast, zodat de boter kan opstijven.
Na 30 min kun je beginnen aan het leukste werk, vormpjes uitsteken. Tijdens het uitsteken van de vormpjes verwarm je de oven voor op 160 graden.
Bestrooi je tafel/werkbank met voldoende bloem zodat het deeg niet blijft kleven. Rol het deeg open (ik verkies een deegrol uit kunststof, aan mijn houten deegrol blijft het deeg altijd kleven) steek daarna je vormpjes uit naar keuze. leg je vormpjes op een bakplaat met bakpier en bak de koekjes ongeveer 12 min af in de oven tot ze goudbruin zijn.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen en smullen maar!
Laura
Ziet er heerlijk uit. Puur genieten ☺️