Kerstkriebels!
Kerstmis, de periode waarin mijn creatieve zelf helemaal naar boven komt.
Een standaard kerstboom zal hier niet snel in huis komen, voornamelijk door onze 4 schattige viervoeters, geen kerstboom is ook geen optie. Dan gaan we maar opzoek naar alternatieven..
Thuis heb ik een rooster waaraan ik het hele jaar door foto’s, kaartjes, plantjes, noem maar op, aanhang. Tijdens de kerstperiode maken we een uitzondering en dan toveren we dit rooster om tot een kerstboom, de decoratie kocht ik in de Dille en Kamille. Bedankt mama voor je geduld met de in elkaar vernestelde lampjes.
Uiteraard stond onze kerstboom pas na Sinterklaas, zoals het hoort!
Zie hieronder het eindresultaat.

Wat wel al mag uitstaan voor de Sint op bezoek komt is de adventskalender. Dit jaar geen kalender met chocolaatjes (jaarlijkse traditie sinds mijn 3 jaar), ik lust eigenlijk niet graag chocolade, dus meer dan het deurtje opendoen was er voor mij niet aan.. Ik kwam al snel op een alternatief: adventsvlaggetjes!
Het concept: een vlaggenlijn met een vlag voor elke dag tot kerstavond, met een wasknijper elke dag een stapje dichter bij Kerstavond! In de Soldeur in Kortrijk vond ik prachtige stof (opslag verliefd), de cijfertjes voor erop kocht ik in Eindhoven in Søstrene Grene. Wegens tijdgebrek in de maand November heeft mijn mama ze genaaid voor me, op die manier kon ik mijn vlaggenlijn toch op tijd uithangen.
De Kerstkaarten.. Nog zoiets dat op tijd klaar moet zijn! Dit jaar kreeg ik het “fantastische” idee om de kerstkaartjes zelf te maken, ik moest er “maar” 40 schilderen, ahum ahum..
Onlangs ging ik naar een info namiddag over de ecoline brushpennen in Tiny’s hobby te Kortrijk. Ze zijn heel handig in gebruik, zelf gebruik ik ze niet enkel als pen, ik verzamel de kleuren op een plastic verf palet, met een penseel voeg ik er vervolgens water aan toe. Op die manier kan ik gemakkelijk kleuren combineren, schilderen met een penseel, voor de afwerking en het fijnere werk gebruik ik de pennen zelf. Op het verf palet kan de verf makkelijk opdrogen, op die manier kan je deze nadien opnieuw gebruiken door wat water toe te voegen, zo vermijd je verlies.
`S avonds na mijn werk had ik mijn schildermomentjes, ik maalkte elke avond een stuk of 7 kaartjes tot ik er voldoende had. Gelukkig had ik enkele ontwerpen, want 40 keer hetzelfde schilderen, zou al snel tegensteken..
Mijn enveloppen kocht ik in de Hema samen met een wax stempel voor het rustieke effect.
Versiering check, kerstkaartjes check, nu ontbreken enkel nog de cadeautjes!
Dit jaar wou ik niet gaan shoppen, ik wou zelf iets maken, en natuurlijk koos ik niet 1 iets maar 3 verschillende dingen. Ik heb nogal snel een eindresultaat voor ogen in mijn gedachten en dan probeer ik dat zoveel mogelijk na te streven. Lang leve Pinterest om wat inspiratie op te doen! Ik pik er ideeën op en maak er dan een Tante Tess versie van.
Eerst en vooral maakte ik een lijst op aan wie ik allemaal een zelfgemaakt cadeau wou geven, want wees nu eerlijk je moet wel een beetje selectief zijn, anders komt er geen einde aan al dat werk. In mijn geval wou ik 12 mensen verrassen met mijn creativiteit!
Hieronder beschrijf ik mijn 3 verschillende creaties (laveldelzeepjes, zelfgemaakte kaarsen & betonnen theelicht houders)
Lavendelzeepjes
Voor de benodigdheden van de zeepjes ging ik naar de Ava, ik vond er alles wat ik nodig had.
Ik wou graag een zeepje dat uit 2 verschillende kleuren bestond, daarom koos ik de transparante zeep van Reyher en de witte zeep van Reyher waaraan ik de muntgroene kleurstof heb toegevoegd. De producten zijn heel gemakkelijk in gebruik.
De zeep moet je au bain-marie smelten (ik sneed de zeep in kleinere stukjes zodat het smelten sneller gaat), indien je dat wenst voeg je een kleurstof naar keuze toe. Als de zeep gesmolten is kun je hem gieten in een vormpje naar keuze (ik koos voorsiliconen cakevormpjes uit de Action), enkele minuten wachten & de zeep is gestold. Ik deed eerst het donkere laagje omdat ik deze als bovenkant wou, daarna smolt ik de transparante zeep waaraan ik lavendel en kleurstof toevoegde (de geur die vrijkomt maakt je opslag gelukkig en brengt je terug naar zuiderse vakantietaferelen). De lopende zeep giet ik dan op mijn eerste laagje, na 30 min kun je de zeepjes uit de vormpjes halen, je hebt dus in no-time een creatief cadeautje!
Kaarsen
Voor de kaarsen had ik mij op voorhand goed geïnformeerd, want het klonk nogal gevaarlijk. Bij Tinys Hobby kreeg ik veel informatie die ook terug te vinden is op hun website bij werkbeschrijving zelf kaarsen gieten.
Je gebruikt best altijd de helft oude kaarsen en de andere helft nieuwe paraffine (zelf vond ik deze toevallig in de kringloop), bij het totaalgewicht voeg je nog eens 10% stearine toe, zelf heb ik geen kleurstof toegevoegd (ik had al enkele groene kaarsen die voor het kleur dat ik wou gingen zorgen).
Smelt de kaarsen au bain-marie (NOOIT rechtstreeks op het vuur). Let erop dat de temperatuur nooit hoger klimt dan 95 graden.
Ik spaarde confituurpotten om de kaarsen in te gieten, de dekseltjes ervan spoot ik in het goud. De lontjes kocht ik in de Ava, deze positioneerden we in de kaars aan de hand van wasknijpers & stokjes (Zie foto), waarschuwing, dit is een echt prutswerkje doch belangrijk als je wil dat de kaars uniform brandt.
Wanneer de kaarsen gesmolten zijn (duurt wel eventjes) kan je ze (met veel gesukkel in ons geval) in de bokalen gieten. Wij leren hieruit als tip: koop een goedkope trechter die je hiervoor kan gebruiken, wij hadden geen trechter voorhanden dus fabriceerden zelf iets in die aard.
Theelicht houder uit beton
In de winkels zie je nu heel vaak decoratie uit beton, het leek me een leuk idee om dit zelf eens te proberen maken. Bij de Ava hebben ze creatief beton, die is hiervoor heel geschikt omdat ze fijner is van structuur dan cement uit de doe-het-zelf ketens. Je kunt het altijd eens proberen met andere, maar het eindresultaat zal mogelijks ruwer zijn.
Als vormpje voor mijn theelicht houder gebruikte ik kartonnen bekers.
De betonmix in de juiste verhouding mengen met water, goed roeren en klaar, vervolgens giet je het in je vorm naar keuze. Wij duwden de theelichtjes er meteen in maar die kwamen vanzelf weer naar boven, we plaatsten er dan nog een kaarsje op om wat extra tegengewicht te hebben, ideaal was het niet, maar toch beter dan niks. Spijtig is wel dat je een dag ongeduldig moet wachten tot je het karton mag verwijderen.
Eindresultaat: de vorm zat goed, alleen de uitsparing waarin het theelichtje moest komen was wat aan de nauwe kant, bijgevolg wat moeten bijschuren met schuurpapier. Op die manier kan je na gebruik makkelijker het theelichtje vervangen (Tip: gebruik een bredere vorm dan het theelichtje zelf). Ik wil mijn partner nog even bedanken voor alle hulp, hij gaf al gauw de opmerking tis wel Tante Tess en niet Nonkel Yelmen he :p
Nadien kwam het leukste werk, INPAKKEN! Hiermee kan ik mij echt uren bezighouden. Elk detail moet dan ook kloppen. Je presentatie is een groot onderdeel van het werk, hiermee maak je de mensen warm en toon je dat je liefde in je cadeau hebt gestopt, en wees eerlijk, een cadeautje uitpakken is gewoon leuk!
De kaarsen werkte ik af met een sticker van Paper Poetry, rond de zeepjes deed ik een strikje en stopte ik een stukje van een spar tussen om helemaal in de kerstsfeer te komen.
In de Hema vond ik kartonnen verzenddozen, ideaal van formaat voor mijn cadeau. In de doos legde ik eerst zijde papier die ik net als de groende lintjes in Eindhoven kocht in Søstrene Grene. Nadien plaatse ik alles in de doos, nog een strikje errond, een takje van de spar en bijna klaar. Om het helemaal af te werken kleefde ik op de doos nog een sticker en hing ik er een kaartje aan van Paper Poetry die ik kocht in Tiny’s hobby.
Kimberly
Mo jowel, tis wel nonkel Yelmen!
Merci Tessa ?
Fien
Waw Tessa! Prachtig gedaan!
Christine
Zo prachtig alles mooi uitgelegd en fantastische ideeën. Je bent een creatieve duizendpoot tante Tess
Laura
Zo fijn dat je zelf je cadeautjes maakt! Super mooie resultaten en leuke ideetjes!