Ik hou nogal van tradities, Pasen is één daar van. De winkelrekken liggen dan vol met paaseitjes, maar zelf ben ik daar niet zo verzot op.
Ten huize Tante Tess wordt er met Pasen een heerlijk paasontbijt op tafel getoverd.
Jammergenoeg kunnen er dit jaar geen vrienden/familie mee genieten, maar dat is geen reden om een traditie stop te zetten!
Voor het paasontbijt haal ik het recept van de paaskoeken boven. Het deeg voor de paaskoeken maak ik meestal de avond voordien, zo kun je ze afbakken & opeten als ze nog een klein beetje warm zijn (Mmmm).
Na de laatste rijzing stop ik de koeken in de koelkast en bak ze dan de ochtend zelf af, zo kan Yelmen wakker worden van de heerlijke geur die uit de oven komt.

Boodschappenlijstje:

  • 500 gram bloem van goede kwaliteit (suprima plus bloem Aveve)
  • 25 gram droge gist
  • 60 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 1 eierdooier
  • 300 ml halfvolle melk
  • 5 gram zout

Stappenplan:

Weeg om te beginnen alle ingrediënten zorgvuldig af. Zet het zout nog even opzij, zo vermijd je rechtstreeks contact met de gist.
Doe alle ingrediënten in een mengkom (ik gebruik de keukenrobot) en kneed +- 15 min tot een homogeen deeg, na 8 min voeg je het zout toe.

Dek de mengkom af met een propere keukendoek en laat het deeg 30 min rusten op kamertemperatuur.
Rol na 30 min het deeg open op een met bloem bepoederde tafel/keukenaanrecht. Steek de vormpjes uit en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zelf leg ik de vormpjes eerst op een snijplank met bakpapier bekleed, zodat ik ze gemakkelijk één nacht kan bewaren in de koelkast.
Dek de koeken nadien af met vershoudfolie en laat opnieuw 30 min rijzen.



Daarna kun je kiezen of je de koeken meteen afbakt in een voorverwarmde hetelucht oven op 175 graden, gedurende 17 min. Bij oven tot oven kan dit wat verschillen, blijf dus in de buurt & kijk geregeld eens na.
Kies je ervoor om de koeken pas de volgende ochtend af te bakken, plaats ze dan na de laatste rijzing in de koelkast en haal ze 2O min voor het afbakken uit zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

Smakelijk!